میکروبیولوژی صنعتی

میکروبیولوژی صنعتی :

میکروبیولوژی صنعتی یا بیوتکنولوژی میکروبی عبارت است از بکارگیری اصول علمی و مهندسی برای پردازش مواد توسط میکروارگانیسم ها مانند باکتری ها، قارچ ها،جلبک ها، تک یاخته ها و ویروس ها برای ایجاد محصولات یا فرآیندهای ارزشمند.

میکروارگانیسم ها فراوان ترین موجودات زنده در طبیعت هستند. میکروارگانیسم های جدا شده از محیط های طبیعی مختلف به طور گسترده برای تولید داروها، آنزیمها و مواد شیمیایی استفاده می شوند. آنزیم های میکروبی نقش عمده ای در صنایع غذایی دارند. در دوران باستان از میکروارگانیسم ها در تخمیر مواد غذایی استفاده می شد و هنوز در تهیه بسیاری از مواد غذایی از فرآیندهای تخمیر استفاده می شود. میکروب های مختلفی وجود دارند که در فرآیندهای صنعتی مورد استفاده قرار گرفته اند، زیرا حاوی آنزیم هایی هستند که واکنش های شیمیایی را تسریع می کنند. بدلیل سهولت استفاده از میکروارگانیسم ها و سازگاری سریع برای مصرف پسماندهای ارزان قیمت کشاورزی و صنعتی موجود درطبیعت، استفاده از آن ها برای تولید در مقیاس بزرگ توصیه می شود. . در این مقاله به مرور کاربرد میکروب هادر صنایع مختلف به ویژه صنایع غذایی پرداخته شده است.

میکروبیولوژی مواد غذایی شاخه ای از میکروب شناسی صنعتی است که به مطالعه انواع میکروارگانیسم های دخیل در فساد مواد غذایی، ساخت غذا و انتقال بیماری ها از طریق غذا می پردازد.

میکروبیولوژی مواد غذایی شامل جنبه‌های اکولوژی میکروبی در غذا و همچنین استفاده از میکروارگانیسم‌ها برای تولید مواد و مواد غذایی است. علاوه بر این، برخی از میکروارگانیسم ها به دلیل توانایی آنها در ایجاد بیماری، یک چالش بزرگ برای سلامت عمومی هستند.

هدف میکروبیولوژی مواد غذایی حفظ مواد غذایی غیرفعال کردن و کنترل رشد میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا و فاسد، تضمین مواد غذایی سالم و پایدار است.

در همین راستا، تلاش‌های مستمری بین صنایع غذایی، دولت‌ها و جامعه برای بهبود ابزارهای نمونه‌گیری آماری و روش‌های میکروبیولوژیکی به منظور شناخت مکانیسم‌هایی که بر سرنوشت میکروارگانیسم‌ها در غذاها تأثیر می‌گذارند، صورت گرفته است.

محيطهائي كه درآزمايش كنترل كيفي صنايع غذائي بكار ميروند:

  1. Plate Count Agar
  2. Sabouraud 4% Dextrose Agar
  3. R.B Agar
  4. R.B.G Agar
  5. Phenol Red Agar
  6. TSA (Tryptone Soya Agar)
  7. Cook Meat Broth
  8. TSB (Tryptone Soya Broth)
  9. Liver Broth
  10. Orange Serum Agar
  11. Lactose Broth

میکروبیولوژی آب و فاضلاب، شاخه‌ای از علم میکروبیولوژی صنعتی است که به بررسی و شناخت میکروارگانیسم‌های موجود در محیط‌های آبی و فاضلاب می‌پردازد و نقش آن‌ها در اکوسیستم‌ها و اثرات آن‌ها بر کیفیت آب و محیط زیست را بررسی می‌کند.

آب بعنوان مهم ترین مایع زندگی بخش و حیات بر روی کره زمین می باشد که تصفیه و بازیافت آب و فاضلاب از اهمیت ویژه ای برخوردار است. میکروبیولوژی آب و فاضلاب، روش متداول و اقتصادی تصفیه فاضلاب های شهری و صنعتی ، استفاده از فرآیندهای زیستی یا بیولوژیک است. تصفیه بیولوژیک ، مهم ترین مرحله سیستم های تصفیه را تشکیل می دهد. سیستم های تصفیه بیولوژیکی ، سیستمهای زنده بوده و متکی به جمعیت های ناهمگون میکروب ها می باشند. در این سیستم ها، مخلوط میکروارگانیسم ها، مواد آلی را تجزیه نموده و از محلول جدا می نماید. هدف عمده فرایندهای تصفیه بیولوژیکی ، تبدیل و یا حذف مواد آلی به سایر محصولات می باشد، به طوری که محصولات تولید شده، بی ضرر بوده و یا قابل جداسازی باشند. کاهش منابع انرژی و مشکلات زیست محیطی محققان را بر آن داشته که به دنبال راهکارهای مدیریت مصرف انرژی در بخش های مختلف مصرف باشند. صرفه جویی در مصرف انرژی در آب و فاضلاب یک ضرورت مسلم است.

محيطهائي كه براي آزمايش آب و فاضلاب بكار ميروند :

  1. Nutrient Agar
  2. Nutrient Broth
  3. Brilliant Green Agar
  4. Brilliant Green Bile Broth 2%
  5. Lactose Broth
  6. EC Broth
  7. EMB Agar
  8. MacConkey Agar
  9. Urea Agar
  10. Blood Agar
  11. Yeast Extract Agar
  12. Lauryl Sulphate Broth